Ons slimme en domme brein in tijden van stress en onzekerheid

Uncategorized Apr 14, 2020

Ja, ik weet dat klinkt vreemd; slim en dom tegelijk. Bekijk eerst de animatie voordat je verder leest: https://youtu.be/kFvLgFZfr7U

Het is echt waar, jouw brein heeft maar één doel in het leven en dat is zorgen dat 'zijn' mens zo veilig mogelijk en zo lang mogelijk leeft. Dus jouw brein is de hele dag in de weer om jou te proberen te behoeden voor gevaar. Dat doet ze door vooruit te kijken en te plannen. Vooruitkijken helpt om gevaar in de toekomst te zien en plannen helpt om te weten wat je de komende uren, dagen, weken en maanden gaat doen. Dat scheelt je brein werk πŸ˜‰. 

Dat vooruitkijken is in deze tijd van de coronacrisis ingewikkeld. Als je brein vooruit kijkt, zijn er allemaal mogelijke gevaren πŸ†˜ zichtbaar. Onzekerheid over wanneer we weer ons oude leven op kunnen pakken, zorgen over onze gezondheid en die van anderen etc. Dit levert jouw brein lastige gedachten en gevoelens op. Vooral gevoelens van angst en onzekerheid en daarmee samenhangende gedachten. Dat wil jouw brein niet ervaren, dus die gaat daarmee aan de slag.

Dat wil zeggen in breintermen, je brein wil van die gevoelens en gedachten af.❌ Ze wil het oplossen. Dat lukt je brein in heel veel dagelijkse gevallen prima. Bijvoorbeeld je hebt een lekke band, dat is vervelend. Maar je brein kan jou helpen dit oplossen, band plakken, gaan lopen, taxi bellen of je afspraak afbellen. Probleem opgelost.βœ… 

Maar zodra het gaat over ongemakkelijke gedachten en gevoelens gaat je brein in zichzelf op zoek naar een oplossing. Shoppen in je brein, lees: piekeren! Want er is een probleem met gedachten en gevoelens, die kun je niet oplossen. En de oorzaak van het probleem ligt buiten jouw handbereik. Jij kan de coronacrisis niet oplossen. En hier wordt het voor je brein ingewikkeld. Er ontstaat spanning, je brein is hard aan het werk, maar de gedachten en gevoelens van angst en onzekerheid zijn er nog steeds. Dit is stress.

Gelukkig is er een andere route.πŸ”œIn die route erken je dat je brein een oplossing aan het zoeken is. Je erkent en herkent haar harde werk. Je gaat opmerken dat je brein aan het werk is om iets op te lossen wat helemaal niet kan.

Jíj kan daarentegen een erkennende houding aannemen door tegen jezelf en je brein te zeggen dat het ok is, dat het niet op te lossen valt. Je laat het gevecht met jezelf los. Want shoppen voor die perfecte oplossing, dat piekeren kost jou energie. En dat is precies wat jij nu nodig hebt. 

Erken dat je geen controle hebt over gedachten en gevoelens. Erken ook dat je geen controle hebt over de buitenwereld.

Maak je zelf bewust waar je wel controle over hebt. Dat is in feite heel simpel, dat is over je gedrag. Dat wat je met je handen en voeten kunt doen. Dus stel je zelf de vraag als je aan het piekeren bent, of dat je helpt. Zo niet? Keer dan terug naar iets dat je wel kan doen. Een wandeling maken, een kaartje sturen, een vriendin bellen of een yogalesje doen. Hou het eenvoudig, en dicht bij in de tijd. 

Wees lief voor je brein en erken dat ze je soms helpt en soms even niet. Ook je brein verdient aandacht. Zorg goed voor haar!

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.